Turistaút a Líceumtól a Jupiter holdjáig

A Magyar Asztronautikai Társaság 1991 óta hirdeti meg diákpályázatát, minden évben egy aktuális témára fókuszálva. Ebben a tanévben „Turistaút a kedvenc égitestedre” címet viselte a pályázat kiírása.

.Jelentkezni egyénileg és csapatban is lehet, valamint nagyon széles a választék a kidolgozás módjára vonatkozóan: „Rajzolj!”, „Írj!”, „Készíts!”(weboldal/blog), „Vágj!”(videó), „Kísérletezz!”.

A Líceumból az elmúlt két évben Takács István volt tagja az ezen a pályázaton első díjat nyert csapatnak. Ő azonban elballagott (a csillagász szakma felé, jelenleg az ELTÉ-n tanul fizikusként), így Lang Ágota tanárnőnek utánpótlást kellett keresnie. Pillantása a tavalyi tanévben a Kulin csillagászati versenyen országos első helyezett csapatra esett (Demeter Emma, Szabó Máté. Szegedi Dóra - 8.A osztály). Ők kis gondolkodás után „bevállalták” az újabb kihívást, kiegészülve Baráth Mátéval, mivel itt a csapat négytagú lehet.

Első lépésként azt kellett kitalálni, hogy hova is vezessen a turistaút. Ha le akarunk szállni rá – márpedig ha szeretnénk programokat szervezni, célszerű – akkor szilárd felszínnel kell rendelkeznie, és olyan hőmérséklettel, amit a szkafander elvisel. Mivel várhatóan mindenki a Marson fog tolongani, ezért kicsit távolabbra tekintett a csapat, egészen a Jupiter két Galilei-holdjáig. Az Io az aktív vulkánjai miatt lett célpont, az Europa pedig a jégpáncélja alatt rejtőző folyékony víz miatt.

Második fontos döntés pedig a tevékenység kiválasztása volt. A választás a weboldal készítésére esett, amelynek kerete egy űrturisztikai iroda lett, Juno-Jupi néven. Hogy miért pont ez? Ezt és az „iroda” programajánlatát itt találják meg az érdeklődők: 

https://sites.google.com/view/junojupi/f%C5%91oldal

A feladatokat természetesen szétosztották a diákok egymás között. A lányok a lehetséges programokra koncentráltak, miközben megtervezték és elkészítették az iroda logoját, illetve egy kis mitológiai ismertetőt. A fiúk pedig elsősorban a technikai dolgokkal foglalkoztak: az űrhajóval és a szállásokkal. Emellett nagyon profi módon szerkesztettek képeket, pl. szálláshelyet az Europára.

A pályaművet a zsűri 3. díjra tartotta érdemesnek, ami könyvjutalmat és egy űrkutatáshoz kapcsolódó cég üzemlátogatását jelenti. A tanárnő egy kis lelkiismeretfurdalást érez, mert ő egy táborozás lehetőségét lengette be a csapatnak díjként, de mint kiderült, az csak az idősebb korosztálynál szerepel a jutalmak között.

Így legalább van miért indulni jövőre is, hiszen akkor már ők is a másik kategóriába tartoznak.

- Ezen a nyáron meg legfeljebb én viszem el őket táborozni – mondja a tanárnő mosolyogva.