Űrkukát terveztek, meg is nyerték az ifjú űrkutatók versenyét

A Magyar Ausztronautikai Társaság Mesterséges Intelligencia az űrkutatásban címmel meghirdetett diákpályázatán első helyezést ért el az a soproni csapat, amelynek négy tagjából három licista!

A verseny még az előző tanévben zajlott, de a vakáció alatt érkeztek meg a díjazottak jutalmai. A licista Varga Bernát, Rózsás Zoltán és Szabó Máté, a széchenyis Joó Balázs, valamint felkészítő tanáruk, Lang Ágota értékes szakmai kiadványokkal, albumokkal lett gazdagabb. Ami ennél is fontosabb: új ismeretekkel és sok közös élménnyel zárult számukra a pályázat, amelynek során a 14-18 évesek kategóriájában ők bizonyultak a legjobbnak.

- Űrkukát terveztünk, egy olyan eszközt, ami begyűjtené az elhasználódott, kisméretű műholdakat, úgynevezett űrkockákat. Már rengeteg az űrszemét a Föld körül, az általunk tervezett eszköz ezek ellen lenne bevethető, persze egyelőre csak elméletben - magyarázza Lang Ágota a modellt.


Közel nyolcezer már nem működő műhold kerint az űrben, ezek begyűjtésére nem vállalkozna, de az apróbb szemeteket összeszedné a sikeres diákcsapat modellje és a Földre visszahozva az alkatrészek újrahasznosítására is lehetőséget adna a robot. A fiúk a tanárnő segítségével meg is építették az űrkuka modelljét, honlapot készítettek róla, amin megtalálható minden fontos adat és tudnivaló az űrrobotról, ami a legsikeresebbé tette a csapatot a Magyar Ausztronautikai Társaság versenyén.

Érdemes megnézni a honlapot

Izgalmas feladat volt - mondják a robotika szakkörösök, akik két hónapon keresztül dolgoztak az űrkukán, gyakran a hétvégét is feláldozva a sikeres pályázatért. De cseppet sem bánják, s idén sem tartják magukat távol a kihívásoktól.