Védd magad, védd az iskolád!

A koronavírus, ez a láthatatlan, alattomos ellenség, ami most meghatározza lépéseinket, az egészségünket fenyegeti. Ahhoz, hogy kicselezzük, meg kell tudnunk róla egy s mást, mert védekezni is csak az ellen tudunk, amit kiismerünk.

A koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, vagyis cseppfertőzéssel. Az orrunkból vagy szánkból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre. A vírus tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. Ezért is fontos betartani az alapvető higiéniai szabályokat, mert már azzal megfertőződhet valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl. Ezért fertőtlenítjük iskolánkban óráról órára azokat a felületeket, amikhez sokan hozzányúlunk: a padokat, a kilincseket, korlátokat.

A legtöbbet azonban ti tehettek a saját egészségetekért. Védd magad, védd a társad és védd az iskolád! Ne rágd a körmöd, ne nyúlkálj a szádba, most nagyon ne! Mindig legyen nálad papírzsebkendő, abba tüsszents, köhögj, és használat után azonnal dobd el. Ne a padba dugd be, dobd a szemetesbe! Ne adj esélyt a piszok kis vírusnak az életben maradáshoz...

Moss kezet ahányszor csak teheted, de evés előtt mindig!  Azt ugye már mondani sem kell, hogy a mosdóban befelé és kifelé is kezet kell mosni... Alaposan és szappannal! A szappanos víz elpusztítja a kezeden lévő láthatatlan ellenséget, pláne, ha a műveletet nem kapkodod el. A körmöd alatt, az ujjaid között se hagyd meglapulni a szennyeződéseket. Használd az iskolában kitett szenzoros fertőtlenítőket és a nedves törlőkendőket, amiket Anyu a táskádba tett!

Tanáraid a szünetekben kitárják az ablakokat, tudd, hogy ez is mindnyájunk érdekében történik. A friss levegő nem engedi elszaporodni a teremben a kórokozókat. 

Kevés szó esik róla, de a hosszú hajat érdemes összefogni, ha közösségben vagy! A hajon is megtapadhat a vírus, és ha nincs összekötve, túl sok mindennek érintkezik...

Bármennyire is fájó, de most kerülni kellene, hogy sokan legyünk egy helyen és hanyagolni kellene a puszikat, kézfogásokat, a pacsikat is. Majd bepótoljuk! Vedd fel a maszkod, ha úgy érzed, nem tudod betartani az ideális távolságot. A folyosón, a büfé előtt például légy te példamutató! És ami a legfontosabb: ha nem érzed jól magad, vagy tudod, hogy koronavírusos beteg van a környezetedben, NE gyere iskolába! Gondolj arra, hogy valamelyik társad családjában élhet olyan idős vagy beteg, akire különösen veszélyes a vírus.

Védd magad, hogy mindnyájan védve legyünk!