Wunderbar Fesztivál: lelkesen tanultuk a polkát

A német nyelv magyarországi hetéhez és a német nyelvet, illetve kultúrát népszerűsítő Wunderbar Fesztiválhoz csatlakozott a Líceum is. Megtanultuk a hamisítatlan német polka lépéseit...


A német, osztrák és svájci nagykövetségek, német nyelvű intézmények, kulturális és gazdasági társaságok támogatásával másodszor rendezik meg a német nyelv magyarországi hetében a Wunderbar Fesztivált, így a csatlakozók is részt vesznek a német kultúra és nyelv népszerűsítésben.

Magyarországon - Sopronban és környékén pedig különösen -, a közös történelem okán is szoros a német nemzetiséggel a kapcsolat. A licisták (és szüleik) is tudják, hogy a német nyelv tökéletes elsajátításával nő a külföldi továbbtanulás és munkavállalás lehetősége, ezért is népszerű a Líceum német nemzetiségi képzése. Világszerte mintegy 130 millió ember beszéli egyébként a németet anyanyelveként, az Európai Unióban a leggyakoribb anyanyelv. A közös nyelv és egymás kultúrájának ismerete pedig kapukat nyit.


A Wunderbar Fesztiválhoz csatlakozva idén igazán vidám és érdekes programban lehetett része a németes diákoknak. Gerner Zsófia tanárnő férje, Gabb Kornél vállalta, hogy megtanítja őket a németek körében rendkívül népszerű táncra, a polkára. A bemutatkozás során a licisták is megtudhatták, hogy a tanárnő és férje Baranya megyei svábok, a közös gyökerek, a német kultúra hozta össze őket, miután együtt zenéltek egy nemzetiségi zenekarban. Sőt, abban, hogy Sopront választották új otthonukul, szintén a német játszott fontos szerepet...


Gabb Kornél ráadásul képzett német nemzetiségi táncpedagógus (is). Így a licisták avatott szakembertől leshették el a polka alaplépéseit. Bár az elején még előfordult, hogy egymásra tévedtek a cipők, ennek csak a hely szűke volt az oka, s a délután végére már ez sem volt probléma.