Zenén innen, határon túl

Érdekfeszítő témákkal és jó hangulatban zajlott a Doborjánban (Raiding) megrendezett IV. Liszt Ferenc Szimpózium, amelyen iskolánk diákjai is részt vettek.

A 10.C és 11.C tanulói közül kiválasztott tucatnyi licista Kárpáti Orsolya tanárnő és Zistler Roland tanár úr kíséretében látogatta meg a doborjáni Liszt Ferenc Egyesület főhadiszállását, ahol Manfred Fuchs elnök fogadta őket immáron másodízben. A dr. Barabás László tiszteletbeli konzul által megnyitott rendezvény központi témáját ezúttal a zeneszerzés adta.


- Liszt Ferenc és a szintén környékbeli, ám fiatalon elhunyt kortárs zeneszerző, Szabó Márton életpályájával és kompozícióival ismerkedhettünk meg a délelőtt első felében, melynek során segítségünkre volt az orosz származású, de pillanatnyilag Kismartonban (Eisenstadt) tanuló zongoraművész, Dimitry Smirnov is. Lendületes, vicces és interaktív elemeket sem nélkülöző előadásában bepillantást nyerhettünk a zeneszerzés rejtelmeibe is - mondta el Zistler Roland tanár úr.

Nem kevésbé izgalmasan zajlott a délelőtt második fele, ahol a Líceum és a felsőpulyai (Oberpullendorf) Franz Liszt Gymnasium diákjai közösen oldottak meg a határ menti régiókhoz kapcsolódó feladványokat, eszmét cseréltek az őket foglalkoztató mindennapi élethelyzetekről és segítettek lebontani azokat a sztereotípiákat, amelyek gyakran skatulyákba zárják a határon innen és túl élőket. Az oberpullendorfi gimnázium képviseletében Mag. Dr. Markus Neuhold igazgató és Judith Grosinger tanárnő is egyet értettek soproni kollégáikkal abban, hogy ezt a gyümölcsöző együttműködést további találkozókkal és egymás iskoláinak látogatásával a jövőben még intenzívebbé lehet majd tenni.