Kulturális terek

Irodalom, zene, történelem, képzőművészet, film - mind megannyi érték. Hitünk szerint itt a Líceumban ezen értékek megismerésére, közvetítésére is lehetőséget adunk, hiszen hagyományaink is erre köteleznek minket.

Jelenleg is működik az 1790-ben alakult Magyar Társaság, a diákok irodalmi, művészeti önképző köre, aminek számos később híressé lett művész, tudós volt tagja.

A Líceum zenei élete korábban is híres volt, de jelenleg is járnak hozzánk zenész diákok és többen folytatják tovább tanulmányaikat ezen a területen. Iskolánk kórusa, a számos rangos díjjal kitüntetett Rauch András Kórus örömmel fogadja a közös éneklés iránt elkötelezett diákokat.

Egykori növendékeink között híres képzőművészek vannak, és most is támogatjuk az ezen a területen tehetséges diákokat. Sikeres pályázataik nyomán kiállításokat szervezünk, ahol bemutathatják munkáikat diáktársaiknak és az érdeklődőknek.

A mozgóképet kedvelők számára filmklubot szervezünk és szoros kapcsolatot tartunk az Elit Mozival, ahogy a Soproni Petőfi Színházzal is. Alapítványaink támogatásának köszönhetően diákjaink számára a színházbérlet ingyenes, a színészek rendszeres vendégei a Líceumnak rendkívüli tanórákon, közönségtalálkozókon.

Történelmi, helytörténeti pályázatokon rendszeresen érnek el jó eredményeket a licisták.

Célunk, hogy a kortárs művészekkel, köztük egykori diákjainkkal felvegyék és tartsák a kapcsolatot a jelenleg hozzánk járók, hiszen közülük többen immár rendszeresen megjelennek alkotásaikkal a Soproni Füzetek kulturális, művészeti folyóiratban.

Kilencedik és tizedik évfolyamon a terület iránt érdeklődők a humán modul tanóráin az irodalom, a történelem, a helytörténet és a város kultúrája mellett a több mint 460 éves Líceum történetével - többek között a Líceum országosan ismert muzeális könyvtárával - is megismerkedhetnek. A Soproni Múzeummal meglévő együttműködésnek köszönhetően fedezhetik fel a város gyűjteményeit, kiállításait, és interaktív programokon vehetnek részt.

A két utolsó évfolyamon a konkrét továbbtanulási céljaiknak megfelelően magyar, történelem, vizuális kultúra, ének-zene fakultáción készülhetnek az egyetemi évekre.